mainBack
registrer
Om Planlegging Innhold Aktivitetar Gudstjeneste Kommunikasjon og presse

Bolk 2 OPPDRAG symboljakt

Tidsramme: 1 time

Agentoppvarming (20 minutter):

Som en del av agentoppvarmingen, kan det noen steder være aktuelt å invitere en eller flere representanter for det lokale politiet - til å komme med lure etterforskningstips. Kanskje kan de vise hvordan de pleier å ta fingeravtrykk? Eller røpe andre yrkeshemmeligheter? Husk å spørre i god tid!

Samle agentene i en ring på gulvet og presenter for dem noen agenttips de vil  ha bruk for nå når de snart skal gå i gang med dagens aller første store OPPDRAG:

 

Symboljakten (40 minutter): Alternativ 1

Starter med at man kort forklarer hva symboler i kirken kan være, og hvorfor vi har dem der. Med symboler i denne sammenheng menes alle «kirke-skilt» i og rundt kirken; konkrete ting eller tegn som er der for å minne oss om viktige ting i troen og i livet. Et symbol betyr egentlig å sette sammen to deler som hører sammen. Når du ser symbolet, vil du helt konkret se den ene delen. For å forstå symbolet eller «skiltet», må du vite om den andre halvdelen.

Her kan det bli mange spennende forslag til løsninger fra agentene!  Symboler kan være prekestolen og dåpsfatet/døpefonten, lysestaker, lysgloben, kirketårnet, greske bokstaver eller andre tegn, korset, altertavlen, prestens klær og fargene og bokstavene eller tegnene på klærne, dukene, nattverdkalken, blomstene, alterringen, interiøret, kunsten og utsmykningen i kirken ellers.

Hver gruppe blir utstyrt med et digitalkamera (se «Planlegging»). Agenter som har med lommelykter, tar med seg disse.

OPPDRAGET i symboljakten er:

Å finne flest mulige symboler i og rundt kirken, ved hjelp av agenttipsene (la agentene huske de tre stikkordene: Let, så skal dere finneHa øyne og ører åpne, og Samarbeid) og lommelyktene. En fra hver gruppe får i spesialoppdrag (må da også få spesialopplæring i dette!) å ta et nærbilde av symbolene de finner. Etterpå tar en av lederne ansvar for å samle utvalgte bilder på en powerpoint som kan vises under gudstjenesten og/eller kirkekaffen søndag.

Når agentene samles igjen, kan for eksempel hver gruppe fortelle om ett symbol de fant under sin symboljakt. Kanskje har de også et forslag til hvordan man kan forstå dette symbolet? NB! Det trenger ikke være negativt om lederne ikke vet hva alle symbolene betyr. Å undre seg sammen om dette, kan være kjempefint.

 

Mysteriet med de forsvunne kirkeskattene: Alternativ 2.


Oppgavene og boken «Skatten i Liljedal», (Runar Bang, IKO-forlaget) foreligger på begge målformer. 

Dette er en spennende og fiks ferdig skattejakt der agentene får oppdage kirkeskattene (dåpsfat, alterbibel, nattverdskalk, nattverdsfat, alterlys). Bibelfortellinger er spor i jakten på skattene som er gjemt i kirkerommet. Dette er et engasjerende opplegg som viser hvordan kirkeskattene fører oss rett inn i sentrum av vår kristne tro. 

Tips! De fleste 8-åringer har ikke bladd i en bibel før, her bør tårnagentene ha flere ungdommer eller voksne som kan veilede og hjelpe dem til å slå opp i biblene og knekke bibelkodene!

Skattejakten finner dere i farger her:   http://www.iko.no/iko/vedlegg/Skattejakt-farger.pdf

og i svart-hvitt her: Skattejakt.pdf

 

  

   

 
Utskriftsvennlig versjonSpråk:
 
logoDNK logoStorts logoNSSF
Den norske kirke - Kirkerådet, Ansv. redaktør: Trude Evenshaug
Søndagsskolen. Ansv. redaktør Gøran Byberg